Antal dagar7
Avresa2020-05-29
Hemresa2020-06-04

Oberammergau Passionspelen 2020

Pris/person
13 350:–

  • Just nu inga platser tillgängliga

OBS! Passionsspelen 2020 är uppskjutna till 2022, mer info kommer.

Passionsspelen uppfördes första gången 1634 och anordnas vart 10:e år. Även om själva spelen har moderniserats så är det ännu levande tablåer från Gamla Testamentet och scenerna från Nya Testamentet som i stort behållit sitt ursprungliga skick. Musiken skrevs av en lärare i byn 1815 och hans idé var även att ha en stor kör som inramning till skådespelet.

DAG 1 HEMORTEN – DESSAU

Avresa på morgonen. Vi åker genom Danmark och sedan tar vi färjan mellan Gedser-Rostock. Under överfarten blir det tid för mat och shopping. Övernattning i Dessau.

DAG 2 DESSAU-OBERAMMERGAUTRAKTEN

Efter frukosten påbörjar vi resan mot Bayern, som vi når efter par timmars körning. Vi hinner passera delstatens huvudstad München, innan vi får följe av de bayerska alperna. Mot kvällen når vi Oberammergautrakten och hotellet. Vi stannar två nätter och har middag på hotellet.

DAG 3 SPELDAGEN I OBERAMMERGAU

Speldagen i Oberammergau är resans höjdpunkt! Före lunch ser vi oss om i Oberammaergaus fina stadskärna med många vackert dekorerade hus. Spelen varar från 14.30 till 22.30 med paus i 3 timmar för bl.a middag. Vi har biljetter i kategori 1 och våra hotell är klassade som kategori**** med bra läge nära eller i Oberammergau

DAG 4 OBERAMMERGAU – HARZ

Vi lämnar Bayern efter frukost och kör upp mot Augsburg. En stadsvandring i denna intressanta stad innehåller många dimensioner. Givetvis historia då staden grundades redan år 15 f.Kr av kejsare Augustus styvsöner. Vi finner spår av Luther då han här träffade Kardinalen som försökt tvinga honom ta tillbaka kritiken om avlatsbreven i de 95 teserna han satt upp i Wittenberg. Mozart ger sig till känna liksom Bertold Brecht. Mest intressant är kanske familjen Fugger, som på 1500 talet var den rikaste släkten i Europa. På eftermiddagen går vår färd vidare mot Harz där vi ska stanna i 3 nätter. Vi kommer bo på Klosterhotell Wöltingerode

DAG 5

Genom Harz går den fina Harzer-Kloster-Wanderweg. Under dagen kommer vi att gå en del av denna sträcka och för de som inte vill gå med ansluter de med buss till lunch. Därefter fortsätter turen mot Quedlingburg. Utan att överdriva så säger alla som varit där, att man lätt förstår hur staden finns på Unescos världskulturarvslista. Den är helt unik! På kvällen serveras middag på hotellet.

DAG 6 UTLYKTER

Från vårt charmiga Klosterhotel Wöltingerode i byn Vienenburg är det nära till ”silverstaden” Goslar. Vi börjar besöket här med en stadspromenad för att få veta mer om ortens historia. Denna gamla kejsarstad vid foten av Harzbergen hade sin glansperiod redan för över 500 år sedan och flera sevärda byggnadsverk påminner om tiden. Den pittoreska stadskärnan omringas delvis av en mur med portar och torn. Hundratals välbevarade korsvirkeshus pryder gatorna och kring det vackra torget hittar vi Rådhuset. Här finner vi gågator och många trevliga butiker och restauranger väntar på att upptäckas. Dess vackra stadskärna ligger i skyddet av en borg. Många av de gamla trähusen är vackert målade och har gett orten namnet ”den färgglada staden”. Eftermiddagen tillbringar vi i Harz vackra höjder.

DAG 7 HARZ – HEMRESAN

Resan går vidare mot Hamburg och i norra Tyskland stannar vi för gemensam middag. Vi tar sedan färjan från Puttgarden till Rödby och från Helsingör till Helsingborg. Svensk mark når vi under sena kvällen.

OM SPELEN

Från början uppfördes spelen på kyrkogården. Först 1820 fick man en egen hall till passionsspelen. Dagens utseende härstammar från ombyggnaden hundra år senare och anläggningen består av en friluftsscen med lokaler bakom, en mindre scen samt åskådarutrymmet. De 4720 uppvärmda sittplatser ligger under tak, medan scenen har bar himmel ovanpå och alperna som bakgrunds kuliss. Alla aktörer, både skådespelare och statister, är från Oberammergau och har fått anmäla sitt intresse att medverka redan tre år tidigare. Det är en stor ära, att få huvudroller som Jesus, Pilatus, Herodes och Maria. I alla rollerna alternerar 2-3 personer och varje dag deltar drygt 2000 ortsbor i spelen, kör och orkester medräknade. Rollistan från 1860 har bibehållits. Det intressanta är, att många familjenamn återkommer alltjämt och flera roller går i arv i vissa familjer. Skådespelarna är alla amatörer, professionella får inte förekomma. Det är tanten i mataffären, bilmekanikern, läraren, värdshusägaren, bankdirektören så hela byn blir delaktiga i dessa spel. Repetitionerna börjar några år innan spelen, speldeltagarna måste låta hår och skägg växa. Inga peruker eller lösskägg tillåts och det används ett minimum av smink. Passionsspelen pågår under perioden 16/5 – 4/10 2020, fyra dagar per vecka.

Tider för spelen, middag serveras i pausen.
6/5–16/8 2020 14:30–17.00 paus 20:00–22:30
17/8–4/10 2020 13:30–16:00 paus 19:00–21:30

Vi reserverar oss för att behöva justera resans pris pga valutaförändringar. Även avresetider och hållplatser kan förändras fram till avresa, i så fall informeras ni om det med en ny bekräftelse.

Resan körs med vår buss och chaufför.

 

Resan arrangeras i samarbete med Erlings Resor.

Visa hela beskrivningen

Smidiga anslutningar

Reseplanering

05:00

Malmbäck, Reinholds Buss

05:20

Nässjö, Södra Torget

06:00

Jönköping, M2 Center (Circle K)

07:00

Värnamo, Bredasten (Circle K)

08:25

Örkelljunga, Skåneporten (Circle K)

09:35

Malmö, Shell Lockarp

10:15

Malmö, Hyllie station (Bussparkering vid Vattentornet)

Framme,