Antal dagar7
Avresa2022-08-03
Hemresa2022-08-09

Passionsspelen i Oberammergau 2022

Pris/person
14 450:–

Från: 14 450:–

Passionsspelen i Oberammergau uppfördes för första gången 1634 och har sedan dess, i stort sett, uppförts vart 10:e år. Spelen, som skildrar de sista dagarna i Jesu lidandes historia, är kända över hela världen och nästan en halv miljon besökare väntas under 2022. Det unika och proffsiga passionsspelet är huvudmålet men vi besöker också det fantastiska biosfärreservatet Spreewald och, inte minst, den blomsterprunkande ön Mainau. Välkommen med!
Ladda ner som PDF

3/8

Vår bekväma buss avgår från Jönköpingstrakten och vi åker söderut genom Danmark. Det blir tillfälle till lunch på färjan från Gedser till Rostock, vi passerar i utkanten av Berlin och på kvällen väntar middag och bäddar på centrala Hotel Lindner i Cottbus.

4/8

Från hotellet i Cottbus åker vi ut i det av UNESCO beskyddade Spreewald, ett unikt och exotiskt landskap med vildvuxen grönska och ett mångfaldigt djur- och fågelliv. Här kan man glida fram på specialbyggda båtar, kahn, genom ett landskap som genomkorsas av många mil av naturliga kanaler och där vissa hus fortfarande bara kan nås vattenvägen. Från Burg, den sorbisk/vendiska kulturens centrum, den till ytan största byn i Tyskland, byn med mer än 300 broar åker vi en rundtur med kahn. Under turen görs lunchpaus vid kanalen. Efter turen fortsätter vi med bussen genom Spreewald innan vi återvänder till vårt hotell.

5/8

Vi lämnar Cottbus och åker mot sydväst. Dagens mål är Feldkirch och Hotel Central Löwen som ligger i kanten av gamla stadsdelen i Feldkirch. Ca 76 mil

6/8

I utkanten av Feldkirch finns gränsen mot Schweiz och lilleputtlandet Lichtenstein. Vi kör genom Lichtensteins huvudstad Vaduz och styr mot Konstanz, den schweiziska staden vid Bodensjön där man 1415 brände Johan Huss på bål. Ett stenkast från Konstanz ligger Lennart Bernadottes blomsterö Mainau. Här kan vi i lugn och ro vandra runt bland alla fantastiska planteringar, äta lunch, fika m.m. Efter besöket styr vi mot Oberammergau och vårt hotell Alphotel (med reservation för ändringar) ligger i grannbyn Ettal.

7/8

Efter en lugn morgon åker vi in till Oberammergau för att uppleva atmosfären. Nu blir det tid att strosa runt bland de vackra husen, kanske besöka någon träsnidare, äta lunch m.m. Kl 14.30 börjar passionsspelet, det blir en lång paus 17.00 till 20.00 och spelet slutar ca 22.30.

8/8

Nu åker vi norrut, förmodligen med djupa intryck av det storslagna passionsspelet. Vi gör en lunchpaus i den speciella staden Rothenburg o. d. Tauber. Sista natten tillbringar vi i norra Tyskland.

9/8

Vi fortsätter hemåt, åker färja Rostock – Gedser, och snart har vi svensk mark under fötterna.

 

OM SPELEN

Från början uppfördes spelen på kyrkogården. Först 1820 fick man en egen hall till passionsspelen. Dagens utseende härstammar från ombyggnaden hundra år senare och anläggningen består av en friluftsscen med lokaler bakom, en mindre scen samt åskådarutrymmet. De 4720 uppvärmda sittplatser ligger under tak, medan scenen har bar himmel ovanpå och alperna som bakgrunds kuliss. Alla aktörer, både skådespelare och statister, är från Oberammergau och har fått anmäla sitt intresse att medverka redan tre år tidigare. Det är en stor ära, att få huvudroller som Jesus, Pilatus, Herodes och Maria. I alla rollerna alternerar 2-3 personer och varje dag deltar drygt 2000 ortsbor i spelen, kör och orkester medräknade. Rollistan från 1860 har bibehållits. Det intressanta är, att många familjenamn återkommer alltjämt och flera roller går i arv i vissa familjer. Skådespelarna är alla amatörer, professionella får inte förekomma. Det är tanten i mataffären, bilmekanikern, läraren, värdshusägaren, bankdirektören så hela byn blir delaktiga i dessa spel. Repetitionerna börjar några år innan spelen, speldeltagarna måste låta hår och skägg växa. Inga peruker eller lösskägg tillåts och det används ett minimum av smink.

 

Vi reserverar oss för att behöva justera resans pris pga valutaförändringar. Även avresetider och hållplatser kan förändras fram till avresa, i så fall informeras ni om det med en ny bekräftelse.

 

Visa hela beskrivningen

Smidiga anslutningar

Reseplanering

06:00

Nässjö, Korngatan 3 (Reinholds Buss)

06:40

Jönköping, M2 Center (Circle K)

07:30

Värnamo, Bredasten (Circle K)

08:50

Örkelljunga, Skåneporten (Circle K)

09:30

Helsingborg, Forsea (färjan fd Scandlines)