Antal dagar8
Avresa2022-08-30
Hemresa2022-09-06

Passionsspelen i Oberammergau 2022

Pris/person
14 995:–

  • Just nu inga platser tillgängliga

Passionsspelen i Oberammergau uppfördes för första gången 1634 och har sedan dess, i stort sett, uppförts vart 10:e år. Alla på scenen, både skådespelare och sångare, måste antingen vara födda i Oberammergau eller ha bott där de senaste 20 åren. I spåren av 30-åriga kriget lovade invånarna i Oberammergau att uppföra detta spel, om de skonades från pesten som drog fram. Under perioden 14/5–2/10 2022 spelas föreställningen 103 gånger, varje gång inför ca 4 500 åskådare.
Ladda ner som PDF

30/8 Celle – Tyskland

Vår bekväma buss avgår ifrån Jönköpingstrakten och vi åker söderut mot Celle i höjd med Hannover, där vårt hotell, Intercity Hotell Celle väntar oss för middag och övernattning. Resan har bara börjat, och vi har mycket att se fram emot.

31/8 Stumm- Österrike

Resan går vidare till den pittoreska byn Stumm i Zillertal. Vårt hotell har ett lugnt och idylliskt läge i byn. Här sparas ingen möda för att vi skall trivas, och vi bekantar oss med trakten och orten där vi bor. På kvällen avnjuter vi middag och trevlig samvaro på vårt hotell.

1/9 Innsbruck – Österrike

Under förmiddagen besöker vi Tyrolens huvudstad Innsbruck, där vår lokalguide visar oss runt. Das Tirol Panorama bjuder på en fantastisk rundmålning på hög höjd, vidare besöker vi det välkända Swarovski-museet, Kristallwelten med ljuvliga vyer. En behaglig utflyktsdag, som vi avslutar med god middag på hotellet.

2/9 Utflyktsdag

Vi bor på en plats som ligger nära fantastiska utflyktsmål med vacker natur och hisnande vyer. Krimmlerfallen, Europas högsta vattenfall och vackra Gerlopasset, på gränsen mellan Tyrolen och Salzburg, är några av platserna vi passerar under dagens bussrundtur. På kvällen äter vi middag på hotellet.

3/9 Vacker färdväg – Schloss Linderhof

Det har blivit dags att fortsätta vår resa och vi lämnar Österrike. Vi kör genom sagolik vacker natur, vi når Tyskland och får en rundvisning i det vackra slottet Linderhof innan vi når närområdet Oberammergau, som är såväl dagens som resans mål. Vi välkomnas till våra respektive boenden, där vi äter middag under kvällen.

4/9 Passionsspelen

Oberammergau, en mytomspunnen by i Bayern med drygt 5 000 invånare, har sedan pesten 1634 stått värd för sitt världsberömda Passionsspel – en fantastisk heldagsförställning om Jesu lidande och död. Innan vi sätter oss på plats för att se spelen som börjar kl. 14.30 hinner vi naturligtvis med att uppleva byn med sina konsthantverk. Bl.a. Pilatushuset med de vackra målningarna och den fantastiska hemslöjden. Spelen blir garanterat en oförglömlig upplevelse! Mellan 17-20 är det uppehåll för middag och egen tid, innan vi åter bänkar oss och när spelen är slut tar vi oss tillbaka till våra respektive boenden.

5/9 På väg

Dags att lämna Oberammergau och färdas norrut genom Tyskland med förmodligen djupa intryck av det storslagna Passionsspelet. Övernattning och middag på hotell Days Inn by Wyndham, Dessau.

6/9 Hemåt

Vi reser hemåt och når våra hemorter senare under kvällen. Tillsammans kan vi blick tillbaka på en fantastisk resa, fylld av oförglömliga minnen och upplevelser.

 

OM SPELEN

Från början uppfördes spelen på kyrkogården. Först 1820 fick man en egen hall till passionsspelen. Dagens utseende härstammar från ombyggnaden hundra år senare och anläggningen består av en friluftsscen med lokaler bakom, en mindre scen samt åskådarutrymmet. De 4720 uppvärmda sittplatser ligger under tak, medan scenen har bar himmel ovanpå och alperna som bakgrunds kuliss. Alla aktörer, både skådespelare och statister, är från Oberammergau och har fått anmäla sitt intresse att medverka redan tre år tidigare. Det är en stor ära, att få huvudroller som Jesus, Pilatus, Herodes och Maria. I alla rollerna alternerar 2-3 personer och varje dag deltar drygt 2000 ortsbor i spelen, kör och orkester medräknade. Rollistan från 1860 har bibehållits. Det intressanta är, att många familjenamn återkommer alltjämt och flera roller går i arv i vissa familjer. Skådespelarna är alla amatörer, professionella får inte förekomma. Det är tanten i mataffären, bilmekanikern, läraren, värdshusägaren, bankdirektören så hela byn blir delaktiga i dessa spel. Repetitionerna börjar några år innan spelen, speldeltagarna måste låta hår och skägg växa. Inga peruker eller lösskägg tillåts och det används ett minimum av smink.

 

Vi reserverar oss för att behöva justera resans pris pga valutaförändringar. Även avresetider och hållplatser kan förändras fram till avresa, i så fall informeras ni om det med en ny bekräftelse.

 

Visa hela beskrivningen

Smidiga anslutningar

Reseplanering

06:00

Nässjö, Korngatan 3 (Reinholds Buss)

06:40

Jönköping, M2 Center (Circle K)

07:30

Värnamo, Bredasten (Circle K)

08:50

Örkelljunga, Skåneporten (Circle K)

09:30

Helsingborg, Forsea (färjan fd Scandlines)