Antal dagar7
Avresa2022-09-20
Hemresa2022-09-26

Passionsspelen i Oberammergau 2022

Pris/person
14 250:–

  • Just nu inga platser tillgängliga

Passionsspelen i Oberammergau uppfördes för första gången 1634 och har sedan dess, i stort sett, uppförts vart 10:e år. Spelen, som skildrar de sista dagarna i Jesu lidandes historia, är kända över hela världen och nästan en halv miljon besökare väntas under 2022. Det unika och proffsiga passionsspelet är huvudmålet men vi besöker också området Harz med sin vackra natur och korsvirkestäta orter. Välkommen med!

Ladda ner som PDF

20/9

Vår bekväma buss avgår från Jönköpingstrakten och vi åker söderut genom Danmark. Det blir färja från Rödby till Puttgarden, vi passerar i utkanten av Hamburg och på kvällen väntar middag och bäddar på Klosterhotel Wöltingerode nära Goslar. Här bor vi bekvämt i trevlig miljö.

21/9

Vandringsleden Harzer Klosterwanderweg går förbi vårt hotell och de som vill kan vandra en bit på denna. De som inte vill vandra ansluter med bussen bortåt lunchtid och vi fortsätter till världsarvet Quedlingburg. Här kan vi strosa runt bland mängder av korsvirkeshus, helt unikt. Åter till Klosterhotellet.

22/9

Vi bor nära kejsarstaden Goslar som också är ett världsarv. I denna vackra lilla stad finns många korsvirkeshus, en gammal stadskärna och en kejsarborg. Idag ser vi också, med hjälp av lokal guide, lite mer av området Harz.

23/9

Vi styr söderut mot renaissancestaden Augsburg, den tredje världsarvsstaden på denna resan, som fått sitt namn efter kejsare Augustus. Här tillkom den augsburgska bekännelsen med hjälp av Filip Melanchton och även Martin Luther. Handelsfamiljen Fugger var verksamma här, Berthold Brecht föddes här och här tillverkades den första dieselmotorn. Vi ser det bästa av stan på en guidad tur. Vi serveras middag och bor på Ringhotel Alpenhof.

24/9

Efter frukost åker vi direkt till Oberammergau. Nu blir det tid att strosa runt bland de vackra husen, kanske besöka någon träsnidare, äta lunch m.m. Kl 13.30 börjar passionsspelet, det blir en lång paus 16.00 till 19.00 och spelet slutar ca 21.30. Vi bor centralt och bra i centrala Oberammergau (med reservation för ändringar).

25/9

Nu åker vi norrut, förmodligen med djupa intryck av det storslagna passionsspelet. Vi gör en lunchpaus i den speciella staden Rothenburg o. d. Tauber. Natten tillbringar vi i Norra Tyskland.

26/9

Vi fortsätter hemåt, åker färja Rostock – Gedser, och snart har vi svensk mark under fötterna.

 

OM SPELEN

Från början uppfördes spelen på kyrkogården. Först 1820 fick man en egen hall till passionsspelen. Dagens utseende härstammar från ombyggnaden hundra år senare och anläggningen består av en friluftsscen med lokaler bakom, en mindre scen samt åskådarutrymmet. De 4720 uppvärmda sittplatser ligger under tak, medan scenen har bar himmel ovanpå och alperna som bakgrunds kuliss. Alla aktörer, både skådespelare och statister, är från Oberammergau och har fått anmäla sitt intresse att medverka redan tre år tidigare. Det är en stor ära, att få huvudroller som Jesus, Pilatus, Herodes och Maria. I alla rollerna alternerar 2-3 personer och varje dag deltar drygt 2000 ortsbor i spelen, kör och orkester medräknade. Rollistan från 1860 har bibehållits. Det intressanta är, att många familjenamn återkommer alltjämt och flera roller går i arv i vissa familjer. Skådespelarna är alla amatörer, professionella får inte förekomma. Det är tanten i mataffären, bilmekanikern, läraren, värdshusägaren, bankdirektören så hela byn blir delaktiga i dessa spel. Repetitionerna börjar några år innan spelen, speldeltagarna måste låta hår och skägg växa. Inga peruker eller lösskägg tillåts och det används ett minimum av smink.

 

Vi reserverar oss för att behöva justera resans pris pga valutaförändringar. Även avresetider och hållplatser kan förändras fram till avresa, i så fall informeras ni om det med en ny bekräftelse.

Visa hela beskrivningen

Smidiga anslutningar

Reseplanering

06:00

Nässjö, Korngatan 3 (Reinholds Buss)

06:40

Jönköping, M2 Center (Circle K)

07:30

Värnamo, Bredasten (Circle K)

08:50

Örkelljunga, Skåneporten (Circle K)

09:30

Helsingborg, Forsea (färjan fd Scandlines)